GABA, variabilita srdečního tepu (VST), obezita a nové výzkumy

Poslední výzkumy naznačují, že GABA (kyselina gama-aminomáselná) může napomáhat ke zlepšení variability srdečního tepu, emočních stavů a také upravovat činnost sympatického nervového systému u lidí s nadváhou.

Co je GABA?

GABA (kyselina gama-aminomáselná) je přítomna v zhruba 40 procentech všech neuronů. Jedná se o jeden z hlavních inhibičních neurotransmiterů se schopností uklidňovat mysl před spaním. GABA stimuluje REM fázi spánku, která je esenciální pro kvalitní odpočinek. Při výzkumech, kdy byla GABA porovnávána s melatoninem se ukázalo, že 100 mg látky Gabarelax (stejné množství, jako v našem přípravku Notty lavanda) má obdobné účinky jako podávání 3 mg melatoninu. Další velmi slibné výzkumy probíhají ohledně zlepšení relaxace po námaze a zmírnění úzkostlivých stavů.

Co je variabilita srdečního tepu?

Variabilita srdečního tepu (VST) je poměrně nově udávaný parametr našeho srdce, který udává variabilitu doby mezi srdečními tepy.  Liší se tedy od obyčejné tepové frekvence, která nám udává počet tepů za minutu. Změny ve VST nám mohou odhalit některé počínající choroby nebo například i úzkostlivé stavy.  Obecně se dá říct, že čím vyšší je VST, tím lépe. Nízké stavy mohou naopak znamenat potenciální riziko různých chorob. S věkem míra VST přirozeně klesá.

Připomeňme, že činnost srdce je řízena nezávisle na lidské vůli skrze dvě větve autonomního nervového systému. Funkční skupina sympatikus připravuje organismus k boji nebo útěku, tedy k vysoké fyzické aktivitě a skupina parasympatikus naopak udržuje organismus v klidu při trávení a odpočinku.

Může GABA upravovat činnost nervového systému u obézních lidí?

Klinická studie byla provedena na obézních ženách nebo ženách s nadváhou, kterým byla po dobu 90 dní podávána dávka 200 mg GABA denně. Ženy po dobu studie musely cvičit a vyvíjet fyzickou aktivitu. U skupiny, které byla podávána GABA, byl pozorován zlepšený spánek, což se projevilo na PSQI (Pittsburgh Sleep Quality Index). Změny proběhly také v náladovosti, což vedlo ke snížení negativních emocí. Dále suplementace GABA přinesla zlepšení skóre deprese podle stupnice Depression, Anxiety, and Stress Scale (DASS-21). Navíc, podávání GABA přineslo zvýšení VST, což vědci připisují převaze činnosti parasympatické větve autonomního nervového systému.

Připomeňme, že u obézních lidí sympatický nervový systém často vykazuje vyšší činnost oproti jedincům s normální váhou. Tělo obézních se tak vyrovnává se zvýšenou fyziologickou a metabolickou námahou, což se vyznačuje zvýšenou hladinou katecholaminů (například noradrenalinu) v krvi. Podobně to může být s hladinou inzulinu v krvi, která může rovněž spouštět sympatetický (bojový) nervový systém.

Podávání GABA by tedy kromě účinků na spánek a relaxaci, mohlo mít poměrně zásadní důležitost ve zmírňování dopadů obezity na tělo. Jako u všeho ovšem platí, že primárním cílem každého by měl být zdravý organismus, který nebude potřebovat regulovat projevy nervového systému způsobené nadměrnou váhou. V tomto případě je tedy primární se zaměřit na redukci hmotnosti.  

zdroje:

https://www.nutraingredients.com/Article/2024/05/08/gaba-supplementation-may-improve-emotional-health-in-overweight-women?utm_source=newsletter_product&utm_medium=email&utm_campaign=21-May-2024&cid=DM1136611&bid=411036068

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19390211.2024.2308262

Total
0
Shares
Mohlo by vás zajímat