Je velké balení léků opravdu vždy výhodné?

Velká a zvýhodněná balení léků nás přirozeně lákají, jaké jsou ale jejich potenciální mínusy?

Všichni máme rádi velká balení, ideálně s velkou slevou nebo alespoň s o 30 % větším obsahem. Stejné je to i u léků a potravinových doplňků. Komu by se chtělo také platit za malé balení, když může mít za stejné peníze mnohem větší množství přípravků na mnohem delší dobu.

Na co doplněk stravy vlastně potřebuji?

Jenže při rozhodování o tom, jaký přípravek koupit by jeho velikost a „výhodnost“ měla hrát pouze jednu z dílčích rolí. Tím hlavním kritériem by měla být situace, pro kterou doplňky budete pořizovat. Představme si situaci, kdy máte před sebou náročný úkol, při kterém hrozí vysoká dávka stresu, zároveň je nepříjemné počasí, a proto se můžete lehce nachladit. Zároveň toto náročné období bude trvat jeden týden. Má v takovém případě cenu poohlížet se po velkém a zlevněném balení? Splní velké balení to, co od něj očekáváte?

velkých a výhodných balení, která jsou navíc levná, je v první řadě potřeba bedlivě sledovat množství účinných látek v jedné tabletě. Často totiž předpokládáme, že obsah jedné pilulky z velkého balení bude obsahovat stejné množství účinných látek, jako je tomu v menším a stejně drahém balení. To je ale z principu nemožné.

Kvalita látek v doplňcích stravy není stejná

Kromě obsahu účinných látek v jedné tabletě je určující také kvalita látky. Např. ne každý koenzym Q10 je stejně kvalitní a podobně je tomu i u vitaminů a dalších účinných látek. Zde je to s léky a doplňky stravy obdobné, jako v kterékoliv jiné oblasti. Pomeranč může být šťavnatý a chutný, ale také vyschlý a bez chuti a pořád je to pomeranč. Často kupujeme přípravky, které máme vryty do podvědomí z reklamy, aniž bychom zkoumali, jak kvalitní jsou obsažené ingredience a zda je jich v přípravku dostatečné množství k tomu, aby mohly mít jiný efekt než placebo.

Třetím aspektem jsou doma nevyužité léky a doplňky. Dnešní doba je typická tím, že nekupujeme věci do zásoby, ale že naopak nově vznikající poptávku řešíme aktuálně a podle potřeby. Tudíž nám v případě velkých a výhodných baleních často nevyužité doplňky leží rok doma a už se k nim reálně nevrátíme.

Posledním důvodem je vztah k přírodě a našemu okolí obecně. Velká balení, které se následně nevyužijí a často kvůli naší pohodlnosti končí v popelnicích a následně zatěžují okolní přírodu. Opět zcela zbytečně.

Pokud si tedy znovu představíme situaci, o které jsme mluvili, pak se může velmi jednoduše stát, že pro týdenní stresové ohrožení je mnohem lepší malé, ale kvalitní balení, kde každou pilulku využijeme na maximum. V takové situaci může být velké a ve slevě pořízené balení kontraproduktivní a bez kýženého efektu.

Klíčová je doba používání

Jiná situace je samozřejmě tam, kde je nutné doplňky brát dlouhodobě, nebo pokud doplňky bere celá rodina (třeba během podzimních nečasů), v takové situaci velké a výhodnější balení samozřejmě potěší, ale opět je nutné prozkoumat, co v pilulkách opravdu je, aby celá rodina dostávala účinnou ochranu.

I my se snažíme se počet tablet v balení přizpůsobovat potřebné délce užívání. Např. u kloubních přípravků si zájemce může vyzkoušet měsíční kúru s doplňkem stravy Hyalac-boost nebo SupReuma, ale je-li spokojen, může sáhnout po 60 tabletovém balení Hyalac-boost nebo po balíčku na klouby na 3 měsíce, který kombinuje 1 balení Supreumy a 2 balení Hyalac-boost.

Naopak u přípravku na posílení imunity a psychické odolnosti při zátěžových stavech StrongImun dáváme do balení jen 15 tablet, protože užívání je většinou nárazové a krátkodobé.

Foto Chelsea shapouriKatherine HanlonLandis Brown z Unsplash

Total
0
Shares
Mohlo by vás zajímat