Jaké jsou optimální zdroje nedostatkového vitaminu D?

Sluneční paprsky ztrácí s nadcházejícím podzimem svou sílu a to mimo jiné znamená nedostatek vitaminu D.

A je to tu zase – konec léta. Z hloubi skříní dolujeme svetry a párujeme ponožky. Podzim má své kouzlo, ale zkracující se dny a zhoršující se počasí nám na dobré náladě a optimismu nepřidají. Kromě klesajících teplot se potýkáme s nedostatkem slunečního záření. Tím také končí část roku, během které je možné získávat v našich zeměpisných končinách vitamin D ze sluníčka.

Jak vitamin D ovlivňuje lidské zdraví

Vitamin D je pro lidské zdraví velmi důležitý. Asi nejznámější je jeho přínos pro tvorbu a zachování zdravých kostí, ale jeho význam je širší. Je nezbytný pro dobrou imunitu, svalový tonus, využití vápníku a fosforu. Čím dál tím více se zkoumá i jeho role v dalších oblastech jako jsou např. rozvoj rakoviny, autoimunitních či kardiovaskulárních onemocnění.

Jak získáváme vitamin D

Nejznámějším zdrojem vitaminu D je sluneční záření. To ale v našich končinách platí jen pro období pozdního jara a léta. Navíc obavy z karcinomu kůže velí mazat se krémy s vysokým ochranným faktorem, které znemožňují tvorbu vitaminu D. Dalším možným zdrojem vitaminu D je strava. Naneštěstí potraviny, které u nás běžně konzumujeme, nám dostatečný přísun vitaminu D nezajistí. Nejvyšší obsah vitaminu D mají tučné mořské ryby a pak s velkým odstupem některé tučné sýry nebo vaječný žloutek.

Pokud bychom však všichni chtěli získávat vitamin D z tučných mořských ryb, jejich dosud přežívající populace by byly brzy totálně zdecimovány. Navíc mají bohužel největší obsah vitaminu D tučné dlouhověké ryby, stojící na vrcholu potravního řetězce (losos, treska), které za svůj život mohou nashromáždit ve svém mase těžké kovy, PCB a mikroplasty. Proto jejich maso není vhodné konzumovat dlouhodobě ve větším množství. Naštěstí existuje dostupná a udržitelná alternativa. Vitamin D se dá vyrábět z ovčí vlny.

Od lanolinu k vitaminu D

Lanolin je voskovitá substance, kterou vylučují ovce k ochraně a udržování pokožky a vlny v dobré kondici. Tato látka obsahuje 7-dehydrocholesterol, který je prekursorem vitaminu D3. Při výrobě tohoto vitaminu je 7-dehydrocholesterol přítomný v lanolinu vystaven UVB záření a transformuje se na vitamin D3. Tento proces kopíruje přirozený proces tvorby vitaminu D3 v lidské pokožce, která je vystavena slunečnímu záření. V dalším procesu je vitamin D3 čištěn a zpracováván tak, aby byl vhodný pro použití v doplňcích stravy.

Lanolin se získává z ostříhané ovčí vlny, což jej dělá udržitelným, hojným, a tudíž dostupným zdrojem vitaminu D3 pro širokou populaci. Tento zdroj vitaminu D3 je vhodný pro vegetariány, avšak nikoliv pro vegany, kteří odmítají látky z živočišných zdrojů.

Nedostatek vitaminu D se týká celé naší populace, pravděpodobně více lidí ve městě, kde se před sluncem všichni snaží ukrýt. Mluví se také o smogu, který může UV záření do jisté míry blokovat, a proto se v kůži nemůže D vitamin tvořit v dostatečném množství.

Deficit vitaminu D má vliv nejen na imunitu (StrongImun D+), ale i stav zubů a kostí, a to nejen u starších lidí, ale i u dětí, jejichž nároky na dostatek potřebných živin jsou v období růstu vysoké. Vitamin D sám o sobě však zdravé kosti nezajistí, pro ty potřebujeme další nedostatkový vitamin – K2. Teprve součinnost těchto dvou látek a strava bohatá na vápník, přispěje ke správnému metabolismu vápníku a zaručí, že se vápník uloží tam, kam má, tedy do kostí. Ověřeným doplňkem stravy je náš Femoralex®D+, který obsahuje vedle vitaminu D3 také přírodní vitamin K2 a skvělou bílkovinu laktoferin.

Photo by Ariana Prestes on Unsplash

Total
0
Shares
Mohlo by vás zajímat