Na trh uvádíme nový doplněk stravy Notty na spaní s Gabarelaxem, při této příležitosti jsme vyzpovídali zakladatelku rodinné firmy SyNatur, Ingrid Nesmoenovou.

Jak jsme na tom obecně se spánkem?

Myslím, že v posledních letech se začalo více ukazovat, že lidé si v 20. století začali upírat až příliš mnoho spánku. Ať už je to brzké vstávání nebo workoholismus do pozdních hodin. Mnoho z nás to zažilo v „devadesátkách“, kdy požadavky na pracovní nasazení a délku pracovní doby vedli mnohé pracovníky, zvláště na manažerských pozicích, k naprostému přepracování. V poslední době nad workholismem pravděpodobně převládá přítomnost na sociálních sítích nebo vysedávání před televizí a do pozdních hodin. Přínos pro organismu je z takové aktivity nulový a akorát si tím krátíme čas na spánek. Navíc taková činnost snižuje pravděpodobnost, že brzy usneme. Následně už tělo nestihne dostatečně přes noc regenerovat a my si tím zaděláváme na různé nemoci.

Ing. Ingrid Nesmoenová

Co s tím můžeme udělat?

V ideálním případě bychom si měli uvědomit, že na spánek potřebujeme čas, a to nejen na spánek samotný, ale i na večerní zklidnění, které snadné usínání navodí. Ideální může být hezká knížka. Důležitý je také pohyb během dne, aby tělo bylo příjemně unavené a důležité je také neuléhat s plným žaludkem. Je potřeba vždy myslet na to, že potřebujeme spát alespoň 7 hodin. Poslední výzkumy ukazují, že většina nemocí, kterými naše civilizace trpí, je nějak spojena se spánkovou deprivací. Na to je třeba pamatovat.

A když to nejde?

Ideálně bychom měli zapracovat na tom, aby to šlo a měli bychom proto udělat vše. Samozřejmě jsou životní momenty, popřípadě povolání, kde to jde složitě. Pokud to jen trošku jde, měli bychom spaní zvládat bez léků, popřípadě se poradit s odborníkem.

Na trh jste uvedli přípravek Notty lavanda. Co si od něj slibujete?

Všechny průzkumy trhu ukazují rostoucí zájem o přípravky na zvládání stresu nejen u nás, ale v celé Evropě. Poptávka začala rychle růst během covidu–19 a akcelerovala se zhoršující se finanční situací mnohých lidí v posledním roce, kdy jsme zaznamenali velký nárůst cen. Proto si myslíme, že přípravek, jehož přírodní složky přispívají ke zklidnění a kvalitnímu spánku, bude mít na trhu místo. 

Místo melatoninu je v něm nová složka Gabarelax, co vás k tomu vedlo?

Vedly nás k tomu dvě věci. První je omezení množství melatoninu v doplňcích stravy. Druhou byl vývoj, který jsme v pohledu na zdravé spaní sami prodělali. Podávání melatoninu má samozřejmě své nezastupitelné místo, například při jetlagu, ale pořád je to hormon, a proto jsme se snažili najít něco, co by mělo obdobnou účinnost, a přitom bylo ryze přírodního charakteru.   

Tou novou složkou je tedy Gabarelax. O co se jedná?

Je to ochranná známka pro GABA – kyselinu gama-aminomáselnou, která je přítomna v zhruba 40 procentech všech neuronů. GABA je jedním z hlavních inhibičních neurotransmiterů, což mimo jiné znamená, že uklidňuje mysl před spaním. V posledních článcích se také ukazuje, že GABA stimuluje REM fázi spánku. Proběhly několikatýdenní výzkumy kvality spánku, kde byla GABA porovnávána s melatoninem.  Při nich se ukázalo, že 100 mg látky Gabarelax má obdobné účinky jako podávání 3 mg melatoninu. To je skvělý výsledek.

Gabarelax je přírodní, co to vlastně znamená?

Že GABA v našem Notty je získávána během přirozeného fermentačního procesu, který je známý například z výroby asijského nakládaného zelí kimchi. Navíc je ve velmi vysoké čistotě.

Nové Notty lavanda na spaní s Gabarelaxem

Dá se GABA získat i jinak než v doplňcích stravy?

Přirozeně se vyskytuje například v rajčatech, hroznech nebo bramborách, ale v malém množství. Větší koncentrace je pak ve fermentovaných potravinách, jako je například již zmíněné kimchi nebo parmezán.

Má GABA vliv na ještě něco jiného než na spánek?

Je mnoho studií, které poukazují na to, že GABA má relaxační účinek, jak pro tělo, tak pro mysl. Ostatně GABA se používá také po sportu, nebo pří psychickém vypětí, to je její další využití. Literatura uvádí další účinky v různých oblastech zdraví, které jsou ovšem v tuto chvíli mimo naši cílovou skupinu. Zajímavé je určitě to, že s věkem hladina GABA v mozku ubývá, a to u žen rychleji než u mužů. Pravděpodobně to tedy bude spíše střední až starší generace, která bude z užívání GABA profitovat nejvíce.

Nakonec se vraťme na začátek, jaké jsou vaše spánkové tipy?

Vedle užití tablety Notty lavanda hodinu před spaním si číst při tlumeném osvětlení nějaký příjemný text. Mně osobně se osvědčily „Výpravy pro starší a pokročilé“ od Jiřího Peňáse. Nedám na ně dopustit. Snad pan Peňás odpustí, ale většinou ani kapitolu nedočtu do konce.

Nové Notty můžete zakoupit zde.

Total
0
Shares
Mohlo by vás zajímat