Cvičení v pracovní době a proč by jej měly firmy povolovat

Cvičení v pracovní době nás nemůže dostat do vrcholové kondice, ale může být první pomocí v případě chronického nedostatku pohybu.

Den má jen 24 hodin a my bychom měli ideálně 8 hodin pracovat, 8 hodin spát a ve zbytku se přemístit na pracoviště a z něj zpět, být s rodinou, mít čas na koníčky a zařídit vše potřebné. Těžko lze něčeho takového dosáhnout bez velkého stresu, navíc pokud máte rodinu.

Jednou z prvních věcí, kterou náročný harmonogram často vyřadí, je pravidelné cvičení. Hodina cvičení, k tomu cesta na cvičení a zase zpět a ideálně dvakrát týdně, je prostě přílišná časová dotace, na kterou není prostor. Vynechání cvičení se na nás nepodepíše hned, ale z dlouhodobé perspektivy je dostatek pohybu v produktivním věku jedním ze základních předpokladů, jak si udržet dlouhodobé zdraví. Člověk je z evolučního hlediska předurčen k tomu, aby se hýbal a tělo fyzicky namáhal. Pokud si ale představíme dynamiku dnešního života, pak při sedavém zaměstnání pohyb téměř vylučujeme z našeho života. Když zavřeme počítač a dveře kanceláře, často nasedáme do auta a opět se nám žádného pohybu během dne nedostane. A pokud ano, tak pouze nárazově. Tak to jde rok za rokem až často zjistíme, že se zadýcháváme cestou do schodů a ručička na váze se zastavuje na neznámých číslech.

Pak často přicházejí období, ve kterých se snažíme překotně hubnout a cvičením tělo dostat na úroveň, kterou mělo před lety. Dlouhodobě netrénované tělo ale pochopitelně stávkuje, je náchylnější ke zraněním, a tak vše často končí dlouhými pauzami, kdy je stále náročnější se vracet. Přitom by stačilo trošku pravidelně sportovat, kde ale na to vzít čas?

Cvičení během práce

Překvapivá odpověď může být, že čas na pravidelné cvičení si lze udělat také během pracovní doby. To samozřejmě není možné u všech zaměstnanců, ale všude tam, kde je čas na cigaretu, kávičku, půlhodinový pokec s kolegy o tom, jak bylo o víkendu na chatě nebo místo času stráveného na sociálních sítích a sledováním zpráv na internetu. Často je to jen o tom překonat počáteční ostych a mentálně se srovnat s tím, že v práci mohu také cvičit. Podobně nemyslitelné je to zprvu také pro mnohé zaměstnavatele, kteří „předpokládají“, že zaměstnanci nonstop pracují. Přitom by pár desítek minut cvičení týdně na reálných výkonech firmy nic nezměnilo.  

Jaká cvičení provozovat?

Jaká cvičení jsou vhodná během pracovní doby? Vzhledem k ohledům na kolegy to nejsou kardio cvičení, kde dochází k zvýšení tepové frekvence, ale ideální jsou například shybyplankprotahování se s odporovou gumou, různé jogínské pozice. To vše lze cvičit v kanceláři buď s podložkou nebo s hrazdou, kterou si instalujete do dveří. Stejně tak lze použít činky anebo kettlebell. Samozřejmě je potřeba vybírat takové cviky, které je možné dělat bez zpocení a v rámci pohybového rozpětí, které umožňuje pracovní oděv. Pokud nelze cvičit přímo v práci, je určitě dobré nezapomínat na chůzi – tedy pohyb, který nám často chybí a přitom je jedním z nepřirozenějších pohybů, na který je naše tělo nastaveno. Cestou do práce lze vystoupit třeba o dvě zastávky dříve a dojít zbytek pěšky, popřípadě během pauzy rychle obejít několik bloků budov. Ideální je také na cestu do práce a z práce používat kolo.

Co od cvičení v práci očekávat?

Nikdo by neměl očekávat, že během pracovní doby si bude moci vybudovat vysportovanou postavu a shodí potřebná množství kil. Pomocí cvičení v práci je ale možné udržovat tělo v nějaké základní tělesné připravenosti, která pak zaručí, že návraty ke sportování budou mnohem méně bolestivé a tělo bude méně náchylné ke stávkování.

Cvičení v kolektivu

Dalším důležitým aspektem je pracovní prostředí. Samozřejmě nikomu se nechce cvičit v práci před posmívajícími se kolegy. Ideálně je tak dobré zlákat pro cvičení v práci další kolegy, popřípadě najít místo, které nebude nikomu vadit. O celé akci by samozřejmě měl vědět i nadřízený a ideálně by i HR. Samozřejmě celá věc nemusí mít stejně organizovanou formu, jako asijská cvičení před pracovní směnou, ale je dobré, aby o tom firma věděla a ideálně aby se možnost cvičení stala součástí firemní kultury.

V dnešní době, kdy je složité sehnat zaměstnance a firmy se předhánějí v benefitech nabízených zaměstnancům, může právě možnost cvičení v práci, ideálně v nějaké malé posilovně na pracovišti, představovat způsob, jak si udržet kvalitní zaměstnance na jedné straně a na druhé straně způsob, jak v nabitém zaměstnaneckém harmonogramu najít chybějící místo pro tolik chybějící cvičení.

Foto od Kelly Sikkema a  Content Pixie z Unsplash

Total
0
Shares
Mohlo by vás zajímat