Jak se starat o vazy a šlachy? – část první

Šlachy a vazy jsou klíčovou součástí našeho pohybového aparátu, přesto máme často tendenci nevěnovat jim dostatečnou pozornost.

Šlachy a vazy jsou klíčovou součástí našeho pohybového aparátu. Přesto máme často tendenci nevěnovat jim dostatečnou pozornost, což se nám může vymstít, zvláště v momentech, kdy se chceme vrátit do tréninku. Nebo když začneme naše tělo zatěžovat více, než je obvyklé. V našem dvoudílném seriálu si povíme něco o tom, jak se chovat ke šlachám a vazům, zvláště v momentech, kdy je zatěžujete nad běžnou míru.

Jednostranný a špatně provedený pohyb

V dnešním světě nám zoufale chybí pohyb. Koloběh práce, starosti o rodinu a dalších povinností nás často nutí usedat denně do automobilu. To společně se sedavou prací vytváří koktail nečinnosti pro naše tělo. Jako jasnou únikovou volbou se pak zdá návštěva posilovny nebo jiných sportovišť jednou až dvakrát týdně. Často se ale stává, že opakující se pohyb, spojený s přetěžováním a špatnou technikou nám v dlouhodobém horizontu přinese více škody než užitku.

Je naše tělo evolučně uzpůsobeno ke zvedání činek?

Ohledně šlach je potřeba si uvědomit dvě věci. Problémem šlach a vazů obecně je, že získávají svou sílu a odolnost mnohem pomaleji, nežli svaly. Takže se velmi jednoduše může stát, že zatímco tělo už je dostatečně osvaleno, šlachy ještě nejsou dostatečně silné. Pak velmi často může přijít zranění. Které může mít charakter od zánětu až po rupturu. Stejně tak ale může nastat druhý extrém. Po nedostatečně osvaleném těle chceme výkony, které naše svaly nejsou schopny zvládnout. Což pak vede k tomu, že jsou naše šlachy a vazy přetíženy, což opět vede k různým druhům zranění.

Druhou věcí je, že z evolučního hlediska nám také jeden typ dlouhodobého opakujícího se namáhavého pohybu, jakým je například cvičení v posilovně, není vlastní (tedy kromě chůze). Naopak náš pohyb byl historicky vždy velmi rozmanitý. Tělo při něm bylo vždy napínáno v různých směrech a intenzitách. Ale nikoliv tak, že sériově opakujeme jeden pohyb při vysoké zátěži. V dobách, kdy se naše tělo evolučně ustavovalo, byl lov, stejně tak ale i sběr, mnohem rozmanitějším pohybem. Dnes sedíme 8 hodin na židli a hýbáme maximálně myší. To se pak snažíme vyrovnat tím, že 2krát týdně zajdeme do posilovny zvedat činky. Což je pohyb zaměřený na několik málo svalů.

Tudíž, ačkoliv jsou naše těla evolučně přizpůsobena k různým druhům pohybu, naše současné rozložení pohybu a zatížení šlach během týdne není v evolučního hlediska obvyklé. To platí nejen o cvičení samotném. Ale také o některých pracích, ve kterých je nutné vykonávat po dlouhou dobu omezené množství pohybu. Platí to kupodivu i o běhu. Tento pohyb nám je vlastní, ale pokud jsme deset nebo dvacet let proseděli v kanceláři, je potřeba často velmi promyšleného postupu. Jinak se může lehce stát, že si uškodíme více, než nám běh přinese.

Podoby zranění

Vazy a šlachy jsou tvořeny pojivovou tkání. Mají za úkol spojovat a udržovat ve správné pozici jednotlivé části našeho těla. V případě vazů jsou to dvě kosti, v případě šlach sval a kost. Vazy a šlachy může postihnout celá řada zranění. Od natažení, přes natržení až po ruptury, dále se mohou vyskytovat záněty a v případě těžkých zranění jsou to například utržené vazy nebo ke zranění okolních vazů dochází pří dislokaci kloubu. Každá aktivita má svůj typický rámec zranění nebo přetížení určitých vazů a šlach. Při běhání jsou to časté problémy s achilovkou nebo kotníkem, při chození po horách jsou to kolena a kolenní vazy, při lezení jsou to ramena, prsty a předloktí a při posilování jsou to ramena, lokty a předloktí.

Když tedy začínáme s nějakým sportem, je dobré si všímat nejen toho, jak přibývají svaly, ale také toho, jak nové zatěžování vnímají šlachy a vazy a zdali jsou na takové zatížení připraveny. Například dlouhý sestup v horách. Po letech nečinnosti téměř jistě bude znamenat, že vaše svaly po čase už nevydrží a přenesou váhu na vazy, což se může projevit bolestí postranních vazů. Pro různé chronické a opakující se problémy je nutné správně porozumět mechanice vzniku problému. Jedině pak můžeme potíže odstranit, ale také jim předcházet.

V příštím díle se podíváme na jednotlivé strategie, které nám pomohou předcházet, ale i řešit již vzniklá zranění v oblasti šlach a vazů.

Foto od Edgar Chaparro a Colynary Media  z Unsplash



Total
0
Shares
Mohlo by vás zajímat